Latest posts

SFP Router ve SFP Network Switch Nedir? SFP vs SFP+

SFP Router

SFP router’lar aynı anda farklı IP’ler ile fiber bağlantının kurulmasını sağlarlar. Router’ların modemlerden farklı işlev gördüklerinin bilinmesi gerekmektedir. SFP’ler aslında router’ların anakartları aracılığıyla arayüz görevini yapabilmektedirler.

SFP Network Switch

Network switch’ler ağ cihazlarıdır ve tıpkı router’lar gibi SFP’lerin arayüz işlevleri ile birlikte veri iletişimi sağlamaktadırlar. Farklı standartlardaki modüllerin (bakır ya da fiber optik) kullanıldığı SFP’ler üzerinde çok sayıda port girişi bulunan ve modeme benzeyen network switch’lere bağlanmaktadırlar. Network switch’ler sayesinde cihazların ağ paylaşımları ile güvenlik işlemleri kolay bir şekilde sağlanabilmektedir.

SFP or SFP+

SFP’nin veri hızı bakımından 10 Gbit/sn’sini destekleyen gelişmiş sürümüne SFP+ adı verilmektedir. SFP+ genel olarak endüstride yaygınlıkla kullanılmaktadır. SFP+ da fiber optik alıcı-verici modülüdür. SFP+’ın desteklediği modüller SONET OC-192, SDH STM-64, OTN G.709, CPRI wireless, 16G Fibre Channel ile 32G Fibre Channel şeklinde sıralanabilir. 

SFP Hardware

SFP donanımlarından kullanılan modül türleri; multimode, single mode one pair, single mode bidirectional’dır. Multimode 100 Mbps ara yüzleri ve 2 km’ye kadar; 1000 Mbps olan ara yüzleri ise 270-550 m’ye kadar çalışmaktadır. Single mode one pair adı verilen modül çift fiber optik kablo kullanmaktadır. Son olarak single mode bidirectional ise tek kıl fiber kullanmaktadır. 

Posted in: Transceivers

Leave a comment